Droga jménem cukr

Categories:

Konzumace cukru v naší společnosti je obrovská, je totiž všudypřítomný. Člověk, jehož stravování je tzv.“mainstreamové“ ho do sebe denně dostane ohromné množství. A pokud se dávka nedostaví, dostaví se abstinenční příznaky. Ikdyž si to neradi přiznáváme, závislost na cukru postihuje mnoho z nás. Často se mu říká „bílý zabiják“, což je bohužel docela trefné označení.
sladkosti, bonbóny
Co cukr způsobuje?
Zjednodušeně řečeno – z cukru se v těle zdravého člověka stane zdroj energie a také metabolizuje na kyseliny. Tělo, aby dokázalo tuto kyselost zneutralizovat, musí využít několik zásadních látek, jako je horčík nebo vápník, které tělo čerpá z vlastních zdrojů – tady je nutno zdůraznit, že například hladina hořčíku je ve společnosti obecně velmi nízko a cukr tento deficit nadále prohlubuje. Díky tomu je cukr spojován s rozvojem těch nejvážnějších civilizačních chorob. Kromě těchto závažných diagnóz má ale na svědomí napřiklad i kazivost zubů nebo kvasinky.
Proč je tedy všude?
Cukr je levný. A prodejci udělá obrovskou službu. Vzhledem k tomu, že cukr vyvolává závislost, láká spotřebitele k tomu kupovat další a další produkty, které obsahuje. A někdy je i v potravinách, v kterých byste to možná ani nečekali – např. kečup, horčice, toastový chléb nebo oblíbený ovocný džus.
Zdravé cukry?
Současně s osvětou o škodlivosti bílého cukru stoupá oblíbenost umělých sladidel a jiných „sladivých“ náhražek.  Pro začátek je nutné si přiznat, že žádné zdravé cukry neexistují a všechny mají určitá rizika, která převyšují jejich přínos. Jejich výhodou oproti bílému řepnému cukru jsou stopové prvky minerálů nebo jiných zdraví prospěšných látek. Proto jsou považovány za zdravější.
různé druhy cukru
Bohužel množství těchto živin je velmi nízké. Pozitivum z těchto látek není možné vytěžit, protože bychom museli zkonzumovat obrovské množství, aby vůbec měly nějaký vliv. K alternativám cukru patří zejména fruktóza a glukóza. Glukóza s sebou nese rizika kardiovaskulárních onemocnění, fruktóza je pak nadměrnou zátěží pro játra. Dalšími oblíbenými sladidly jsou například sirupy – např. agávový, javorový, čekankový nebo stévie, xylitol nebo erythritol. Nejprospěšnější pro náš organismus jsou cukry přirozeně se vyskytující – v ovoci. Kromě čerstvého ovoce můžeme v kuchyni využít i sladivost ovoce sušeného. Co do prospěšných látek lze také doporučit kvalitní med.
 Ani sladké chuti není třeba se vzdávat, volme ale co nejzdravější variantu a hleďme hlavně na množství, které konzumujeme. Čím méně ho bude, tím menší zátěž pro naše tělo.